Història de la filosofia grega - Història de la Filosofia medieval - Maquiavel - Montaigne- Galileu - Descartes - Ignasi - Hobbes - Pascal - Van del Enden - Spinoza - Empirisme (Locke) - Empirisme (Hume) - Mandeville - Il.lustració francesa (Montesquieu - Voltaire - Rousseau - La Mettrie- Sade) - Meslier - Kant - Fichte - Hegel - Kierkegaard - Feuerbach - Stirner - Marx - Utilitarisme (Mill) - Schopenhauer - Nietzsche - Filosofia de la Sospita - Freud - Durkheim - Weber - Kraus - Jaspers - Russell - Ayer- Wittgenstein - Popper - Feyerabend - Heidegger - Arendt - Anders - Jünger - Patocka - Korczak - Mounier - Rougemont - Escola de Frankuft - Benjamin - Jonas - Weil - Ellul - Mumford - Jankélévitch - Sartre - Simone de Beauvoir - Lévi-Strauss - Girard - Morin - Cioran - Foucault -Rawls - Sen - Habermas - Lorenz - Singer - Wilson - Macintyre - Zadeh - Georgescu-Roegen - Vattimo - Sloterdijk - Fukuyama - Pogge - Illouz - Rosa - Filosofia política - Utopies - Anarquisme - Liberalisme - Socialdemocràcia - Conservadorisme - Totalitarisme - Republicanisme - Ètica bàsica - Contra el relativisme -Empatia -Tecnoètica - Ètica i empresa - Decreixement - Bioètica- Neuroètica - Ètica Periodística - Ètica i ecologia - Ètica animal - Ecologia humana i Antropologia - Biopolítica - Darwin i l'ètica - Einstein i l'ètica -Africana - Guerra Justa - Ateisme - Laïcisme - Cristianisme - Religions del món - Sociologia bàsica - Filosofia de la història - Argumentació - Teoria del Coneixement - Teoria de Ciència - Història de la Psicologia - Contes per pensar - Vocabulari Filosòfic - Introducció a la Filosofia - Dossier Selectivitat

 

La funció del mite

 

 

 

 

El mite és una forma de coneixement, sintetitza una experiència una experiència col·lectiva i orienta l’acció del grup que s’identifica amb la narració que el mite fa de la realitat.

En aquest sentit, el mite desenvolupa tres funcions bàsiques:

1.- Funció epistèmica: en grec ‘episteme’ vol dir coneixement, ciència, saber. En aquest sentit, el mite inclou una manera de situar-se en el món, un coneixement. Això vol dir que el mite no aspira a ser cap còpia neutra de la realitat, sinó que té un objectiu: descrivint el món ajuda a què els humans coneguin el seu lloc i s’hi orientin.

2.- Funció social: el mite orienta un grup en la mesura que defineix una identitat compartida i, en aquest sentit, implica una determinada concreció en forma de rituals, unifica cultures i mentalitats, etc.

3.- Funció antropològica: a través del mite, els humans comprenen narrativament les qüestions que afecten la seva vida, des del naixement fins a la mort. El misteri del món queda en certa manera il·luminat quan comprenem el significat del mite.

 

EXERCICI

A quina de cadascuna de les tres funcions del mite es refereix aquesta frase de l’antropòleg Lluís Duch [els textos pertanyen a la seva conferència, ‘Les raons del mite’, dins el text col·lectiu Del mite als mites. Santa Coloma de Queralt: Ed. Obrador Edèndum, 2007] 

1.- “El mite posseeix els trets d’una memòria històrica que traça una mena d’esbós del passat del món i de l’origen d’un determinat grup humà. Descriu el món present tot posant en joc les forces i les lleis que li donaren consistència en els orígens i continuen sostenint-lo en l’actualitat’.

2.- “ ... les funcions del mite es poden concretar, d’una banda, en una orientació comuna en els camins del món, en la definició i orientació de costums i autoritats, i, de l’altra, en la identitat col·lectiva cap enfora del grup i en la seva legitimació cap endins’. 

3.- “En el segle XX, alguns han explicat el mite com una etapa en el camí de l’autoidentificació humana”.

 

 

 

 

Tria autor/tema

Envia un email a l'autor