DIFERÈNCIES ENTRE VIRTUT I VALOR

 

 Diferència principal: valor vs virtut

Els valors i les virtuts són conceptes significatius que configuren el nostre comportament. Encara que la majoria de nosaltres fem servir paraules com valors, virtuts, principis , moral  i ètica  de manera intercanviable, hi ha diferències subtils entre aquestes paraules. La principal diferència entre el valor i la virtut és que els valors són principis o estàndards de comportament que ajuden a decidir què és important a la vida, mentre que les virtuts són qualitats personals que es consideren generalment bones i desitjables.

L’ètica de les virtuts posa l’èmfasi en la forja del caràcter (ser una persona de tremp), mentre l’ètica dels valors incideix sobre el deure moral en l’acció.

 

Què són els valors?

Valors són principis o estàndards (universals) que es consideren importants o desitjables per a l’ordre social.

  • Els valors són principis o estàndards de conducta que es consideren importants o desitjables. Es poden definir com “principis o estàndards de comportament; el judici del què és important a la vida”. Són aquests valors els que ens ajuden a prendre diferents decisions a les nostres vides. Pel que fa a l'àmbit personal, els valors són conceptes (o objectes que encarnen i simbolitzen conceptes) que les persones reconeixen importants i apreciades.
  • Els valors impliquen deures perquè si algú creu en els valor té l’obligació moral d’actuar en conseqüència. Quan els valors són proclamats però no es tradueixen en fets avaluables, quan algú diu però no fa, es parla de “retòrica dels valors” o hipocresia.
  • Els valors solen ser subjectius: cada individu pot tenir un conjunt de valors únics per a ell. Això passa perquè cadascú de nosaltres dona importància a coses diferents i no hi ha classificacions universals de valors. Per exemple, es podria pensar que la llibertat és millor que la igualtat (liberalisme) o viceversa (socialisme) o que l'honestedat  és millor que la bondat, mentre que es podria posar més valor a la bondat per sobre de totes les altres qualitats. Aquests diferents valors regeixen com ens comportem. En general una cultura implica un conjunt de valors compartits en termes de bones normes i de “cultura compartida”.

Per exemple, suposem que la teva amiga porta un vestit que no li queda bé. Si valoreu la sinceritat per sobre de tot, podríeu dir directament que el vestit té un aspecte horrible, però si atorgueu més valor a ser amable, no li diríeu mai directament que us sembla horrible. Els valors d'una persona es poden basar en diversos elements, com ara el seu origen familiar i social, la seva cultura, religió i experiència. Els valors també poden canviar amb el temps o expressar-se de formes molt diferents (l’exemple clàssic és el valor de la família, que avui s’entén a Occident d’una manera molt diferent a fa anys).

 

Què són les virtuts?

Virtuts les són qualitats que es consideren bones o desitjables en una persona.

  • Les virtuts són qualitats personals d’excel·lència. Són qualitats que es consideren bones o desitjables en una persona i configuren trets de caràcter. Les virtuts tenen un alt valor moral (pràctic). Una persona moralment excel·lent té moltes virtuts com l'honestedat, la confiança, la paciència, la bondat, el coratge, etc.
  • Les virtuts es mostren més que és diuen o proclamen. Quan les virtuts no van acompanyades de fets en consonància es parla d’hipocresia (fariseisme moral, en la tradició clàssica).
  • Les virtuts són recomanables i admirables, en tant que trets de caràcter, bàsicament en funció de les seves conseqüències (que poden ser “heroiques”) però no es poden imposar
  • Les virtuts tenen una estructura de tesi/antítesi (afirmació/negació). El vici és el contrari de la virtut. Segons Aristòtil cada virtut té un vici per defecte (passar-se de...) i un per excés (no arribar a...). Les virtuts obliguen una persona a fer sempre el correcte sense importar el cost. Les virtuts també poden estar influenciades per diferents factors com la cultura i la religió. Per tant, diferents individus poden tenir diferents opinions sobre les virtuts.

L’ètica de les virtuts al segle XX i XXI ha estat defensada d’una manera molt especial per filòsofs catòlics, recollint i modernitzant les idees de sant Tomàs d’Aquino i altres pensadors. Però les diferents religions i les cultures promocionen diferents virtuts. Per exemple, el cristianisme considera centrals set virtuts, tres de teologals (fe, esperança, caritat) i quatre virtuts cardinals (prudència, justícia, fortalesa i temprança). A més en proposa d’altres també significatives però subordinades a aquestes set. com ara castedat, diligència, paciència, bondat i humilitat. Els quatre brahmavihara en el budisme també es poden veure com a virtuts: meththa (amabilitat amorosa), karuna (compassió), muditha (alegria altruista), andupekka (equanimitat).

 

En general es considera que les virtuts (caràcter) estan a la base dels valors perquè configuren la forma com ens comportem en una situació donada.

 

 

 

 

© Ramon Alcoberro Pericay