EL CRISMÓ

El crismó o monograma de Crist és el dibuix que es forma amb dues lletres de l‘alfabet grec, la X (txi) i la P (rho) entrellaçades. Són les dues primeres lletres de la parola grega "Christòs".

 

 

 

 

 

 

 

 

El crismó correspon al moment que el cristianisme es va convertir en religió oficial de l’imperi romà. Les legions romanes portaven totes un emblema victoriós en forma d’estendard militar i quan els cristians van aconseguir el poder també van adoptar el símbol vencedor. És un símbol de poder, de la mateixa manera que l’Ichthus era un símbol de resistència.

És un símbol que recorda una creu i sovint porta al costat les lletres majúscules gregues alfa i omega (la primera i l’última de l’alfabet grec) que representen l’origen i el final de la vida. Així és vol expressar que Crist governa sobre tota cosa i arreu.

Quan l’emperador Constantí va guanyar la batalla del Ponte Milvio contra Majenci a les portes de Roma (any 312) es van acabar les persecucions contra els cristians. Constantí va dir que la nit abans de la batalla havia tingut una vió del crismó i havia sentit una veu que li deia: In hoc signo vinces (“amb aquest signe guanyaràs”) i va usar aquest monograma com emblema personal i dinàstic. El va encunyar en monedes i el va fer posar a l’entrada dels seus palaus. També es troba en moltes tombes de persones riques en l’art paleocristià.

En l’art romànic va ser habitual que sobre la porta d’entrada de l’església s’hi esculpís un crismó.

 

 

 

 

 

 

 

 

EXERCICI:

 

 

 

 

 

 

Aquesta és una de les primeres monedes cristianes de  la història, encunyada per l’emperador Constantí el Gran. Al revers de la moneda hi diu “Spes publica Cons”, que vindria a ser “Constantí esperança del poble”. Hi apareixen un crismó, un estendard i una serp vençuda.

Al revers d’aquesta moneda, encunyada a Constantinoble, sembla com si l’Emperador volgués deixar un missatge a la posteritat. Busca al web Bíblija el text de Gènesis 3:14 que parla sobre la serp i explica en cinc línies el significat simbòlic d’aquesta moneda. Digues quins tres símbols diferents hi apareixen i què significa cadascun d’ells.

Et sembla que els crismó pot tenir alguna relació amb la derrota definitiva de Satanàs? Per què?

 

 

 

 

© Ramon Alcoberro Pericay