EL PEIX

Ichthys o Ichthus és una paraula grega que significa “peix” (en llatí un “ictus” també és un cop). Els primers cristians en l’època que eren una minoria religiosa perseguida feien servir un codi secret: s’identificaven dibuixant un peix a la sorra o amb la pols. Era un dibuix ràpid i fàcil de fer. Quan tenien dubtes sobre si algú era cristià senzillament un feia la meitat del dibuix i l’altre el complementava.

L’Ichthus és un acròstic. S’anomena ‘acròstic’ una composició poètica en què les lletres que ocupen determinats llocs (per exemple: les lletres inicials de cada vers) formant una paraula.

Per exemple, la paraula “farina” en acròstic pot ser: Faig els pastissos / Amb el blat/ Remenem bé / I afegim sucre / No hi ha res millor / A menjar tots.

L’acròstic de “Jesús” és  Iesoùs Xristòs THeoù Yiòs Sotèr

 Ι= Jesús - Iesus

Χ= Crist - Christus

Θ -TH= Déu - Zeos

Y= Fill de Déu - Huiós

Σ -S= Salvador – Soter

El símbol del peix es vincula al de la barca (l’Església, la fe). Jesús va dir als seus deixebles que si anaven amb Ell els faria “pescadors d’homes” (Mateu 4,19-20; Marc 1,17) i la pesca miraculosa que narra la Bíblia és una expressió del poder de Jesús. En referència al Ichtys, les persones convertides recentment al cristianisme es definien com a pesciculi (pescats) i es considerava el peix mateix, juntament amb el pa, el símbol del menjar diví.

Per als cristians en temps de persecució, el peix era un símbol per quatre raons:

  • El peix és mut: el cristià tampoc podia confessar la seva fe en públic i a, més, la fe demana meditació i silenci.
  • El peix neda contracorrent: no actua com tothom, no practica la llei romana del Talió (ull per ull), sinó la llei de l’Amor, perquè el Manament nou de Crist és “Estimeu-vos els uns als altres”.  Practica la caritat, estimar i perdonar és el propi del cristià.
  • El peix no tanca mai els ulls: els peixos no tenen parpelles, sempre estan desperts. També el cristià ha d’estar atent a viure d’acord amb els ensenyaments de Jesús.
  • El peix no pot viure fora de l’aigua: D’igual manera, el cristià viu la seva fe a l’Església.

Una altra interpretació simbòlica es deriva de les determinacions astrològiques de l'era dels Peixos. La conjunció entre el planeta Júpiter i el planeta Saturn va tenir lloc l'any 7 aC (probablement el veritable any del naixement de Crist); a més, l'equinocci de primavera també cau sota aquest signe. Per tant, potser els cristians volien veure en Jesús la primera encarnació de l’època del món situada sota el signe de Peixos.

 

EXERCICIS:

1.- Escriu un acròstic que expliqui com ets amb les lletres del teu nom:

2.- Busca al web Biblija els textos de l’Evangeli de Mateu 4,19-20; i Marc 1,17 i copia’ls aquí.

3.-  Busca a Biblija, l’episodi de la pesca miraculosa, (Mateu 4,19-20; Marc 1,17). Qui són simbòlicament els peixos?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Ramon Alcoberro Pericay