Qui és qui?

Ramon Alcoberro

A UNA BANDA....

DANIEL COHN-BENDIT

Al Maig del 68, tenia 23 anys i estudiava a Nanterre, als afores de París. Arrel de l’ocupació de la facultat de lletres crea el Moviment 22 de març i se’l comença a conèixer com a Dani, el roig (senzillament era de pel ros). Expulsat de França el 22 de maig (tenia doble nacionalitat francoalemanya i els seus pares eren fugitius de l’Holocaust) va tornar a París clandestinament i va jugar al gat i a la rata amb les autoritats franceses fins que se l’autoritzà a residir legalment en territori francès l’any 1978. En 1984 s’adherí als Verds alemanys és europarlamentaris des de 1994.

ALAIN GEISMAR

Al maig del 68 tenia 28 anys, era secretari general del Sindicat Nacional d’Ensenyament Superior (SNE Sup) i  treballava com a assistent en un laboratori de física. El 3 de maig va llançar la crida a la vaga general a les universitats. Posteriorment dirigí el grupuscle maoista Gauche prolétarienne i va ser empresonat l’any 1970. Va ser inspector general d’educació nacional (1990) i membre del gabinet del ministeri d’educació amb Michel Rocard i Edith Creson.

JACQUES SAUVAGEOT

El tercer del líders estudiantils del Maig. Tenia aleshores 25 anys i estudiava art (fou després director d’una Escola de Belles Arts al nord de França). Va ser un dels encarregats de negociar amb la policia i fou un dels 519 detinguts quan les forces de l’ordre van entrar a La Sorbona. Va morir el 2017 d’un accident de trànsit i sempre va creure que l’error més gran d’una revolució es prendre el poder.

JEAN-PAUL SARTRE

Tenia 63 anys durant el Maig del 68 i es va adherir a la revolta bàsicament per què la seva fama servís de paraigües als estudiants. Fou l’autor de l’eslògan "Elections, pièges à con". (Eleccions, trampes per a ases). A l’agost del mateix any condemnà l’ocupació soviètica que posà fi a la Primavera de Praga i l’any 1973 ajudà a fundar el diari Liberation que pretenia recollir l’esperit del Maig.

ALAIN KRIVINE

27 anys en Maig del 68. Secretari de redacció a l’editorial Hachette i dirigent trotsquista. Fou empresonat durant uns mesos i continua essent militant de la Lliga Comunista Revolucionària.

JEAN-LUC GODARD

Al Maig del 68 tenia 37 anys i era un director de cinema ja molt conegut en l’àmbit de la  “Nouvelle vague". Va participar (i segurament organitzar) el boicot al Festival de Cannes. El seu film "La Chinoise" (1967) prefigura les accions revolucionàries posteriors. A partir de 1969 es dedic al cinema polític amb el grup "Dziga Vertov", però des de 1972 va tornar a un cinema més intimista.

JAKIE EL KATANGUÈS

Jean Claude Lemire, afirmava haver estat mercenari al Congo i fou líder d’un grup anomenat els Katangesos, format per aturats i marginals, extremadament violents. Es feia passar per estudiant sense ser-ho. Fou assassinat aquell mateix any i sempre hi ha hagut dubtes sobre si era (o no) un infiltrat.

 

... I A L’ALTRA

CHARLES DE GAULLE

En Maig del 68 tenia 77 anys i era president de la República des de 1959. Contra l’opinió del seu primer ministre, Georges Pompidou, va preferir l’enfrontament al diàleg amb els qui ell anomenava la chienlit (el caos, la gossera, la vergonya). El 29 de maig va viatjar secretament a Baden-Baden a entrevistar-se amb el general Masu i l’endemà anuncià que no es retirava i que convocava eleccions  que va guanyar. Es retirà, però, en 1969 i morí el 9 de novembre de 1970.

ELS CRS.

Les Companyies republicanes de seguretat. Quaranta companyies d’aquest grup d’èlit de la policia van ser usades simultàniament per reprimir els manifestants , amb ús abundant de gasos lacrimògens i se’ls va respondre també violentament. Van tenir 656 ferits.

WALDECK ROCHET

Secretari general del Partit Comunista Francès des de 1964. Al maig del 68 tenia 63 anys. Fou contrari al que anomenà “posició aventurista d’alguns extremistes”  i es va negar a seguir una vaga general més enllà de les demandes sindicals. Tots i que 200 000 persones es van manifestar el 29 de maig pels carrers de París va aturar les mobilitzacions.  Criticà, però, la intervenció del Pacte de Varsòvia a Texecoeslovàquia. Morí en 1983.

GEORGES SEGUY

Secretari general del sindicat comunista CGT. Al Maig del 68 tenia 41 anys. Va signar els  “Acords de Grenelle del 27 de maig” i va cridar els obrers en vaga a tornar a la feina. Però el salari mínim va augmentar un 35%.

 

© Ramon Alcoberro Pericay