EL CÈRVOL

El cérvol (com l’unicorn) és un animal que correspon bàsicament al bestiari fantàstic, tot i que apareix al Salm 42 (41): Com la cérvola es deleix per les fonts d'aigua,/ també em deleixo jo per tu, Déu meu. És un símbol religiós molt més antic que el cristianisme. Hi ha cérvols pintats en coves prehistòriques i molt possiblement era un animal sagrat al Neolític (fa entre 8.000 i 10.000 anys) i fins i tot abans.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cova de Chauvet

A Grècia el cérvol es consagrà a Hera, la deessa de l’Amor, i Artemísia és protectora de les embarassades, de les cérvoles joves i dels parts. És, doncs, un símbol de  majestuositat i de fertilitat.

A la Historia Natural de Plini  apareix com un animal enemic de les serps, i aviat és adoptat pel Cristianisme com a representació de Crist que venç la serp de l’Infern. El grecs i els romans creien també que els cérvols es curaven a sí mateixos perquè instintivament reconeixien les plantes medicinals. D’aquí que s’associessin amb l’església que cura el dolor. El cérvol que beu en una font és l’església (o Crist) que vivifica.

El Physiologos, un bestiari cristià del segle II que va tenir una gran influència a l’Edat Mitjana li dona ja una considerable importància, assimilant Crist al cérvol. El cérvol com a emblema de Crist era un “animal reial” que a l’època medieval només nobles i reis podien caçar i formà part dels emblemes de la monarquia a França i a Anglaterra. En heràldica simbolitza la bondat i la noblesa.

La llegenda de sant Eustaqui, molt popular a l’Europa del nord a l’època medieval, explicava que Eustaqui, abans de ser sant es deia Plàcid i caçava amb uns amics. Llavors va veure un cérvol magnífic i es llança a perseguir-lo. El cérvol el feu anar fins al cim d’una muntanya i allí es transfigurà en Crist que l’intimà a seguir-lo abans de desaparèixer. Plàcid aleshores es convertí en Eustaqui (un nom grec que significa “fèrtil”) i fou màrtir de la fe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El cérvol s’ha volgut identificar també com un símbol de masculinitat i la daina com a símbol de la feminitat.

 

EXERCICI:

Explica el logo d’aquesta coneguda marca de cerveses. Què et sembla que vol indicar?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Ramon Alcoberro Pericay