Second slide

EINSTEIN: ANTOLOGIA DE BUTXACA

Einstein ha esdevingut al cap d’un segle un exemple de capteniment moral, tant o més que un exemple de labor científica perquè, de fet, científics com ell, molt basats en la intuïció i poc amics del treball de laboratori en equip, foren habituals al segle XIX, però s’han anat extingint al llarg del segle XX fins desaparèixer del tot actualment. A partir d’un text molt llegit fa mig segle –l’AUTOBIOGRAFIA de Charles Chaplin, “Charlot”– es va divulgar una imatge popular de “savi” i “inspirat” (Chaplin recollia una conversa amb la segona esposa de Einstein segons la qual al físic la teoria de la relativitat l’hauria escrita mentre tocava el piano i comentava “benvolguda he tingut un somni meravellós”). Els reculls de frases atribuïdes a Einstein gairebé arribaren a constituir un gènere literari. Recollim a continuació una petita antologia de frases einstenianes més o menys típiques i tòpiques que formen part d’un cert “sentit comú” contemporani sobre el paper de la ciència i el lloc de la moral en el coneixement científic, i que alhora sintetitzen prou bé el peculiar individualisme –i l’humor jueu– d’Einstein [R.A.]

Si no xoquem contra la raó, no arribarem mai a res

El que resulta més incomprensible del món és que resulti comprensible

La nostra experiència ens justifica en la confiança que la natura és la concreció de les idees matemàtiques més senzilles.

Conec alguna cosa sobre la naturalesa però gairebé res sobre els homes [en rebutjar la presidència d’Israel]

Dues coses són infinites: l’univers i l’estupidesa humana; i de la primera no n’estic gaire segur.

Si la meva teoria de la relativitat és exacta, els alemanys diran que sóc alemany i els francesos que sóc ciutadà del món. Si és inexacta, els francesos diran que sóc alemany i els alemanys que sóc jueu. [Einstein era suïs d’ençà de 1901 i nord-americà des de 1941]

L’home troba Déu darrera de cada porta que la ciència aconsegueix obrir.

La pau no es pot mantenir per la força. Només es pot assolir a través de l’entesa.

Els qui se senten en condicions de marxar colze a colze al so de la música militar, han rebut un cervell gran tan sols per equivocació; n’haurien tingut prou amb la medul·la espinal.

Prefereixo tenir vicis privats a fer ostentació d’una falsa virtut

Una teoria és més impressionant com més simples són les seves premisses.

Educació és allò que queda quan s’oblida el que hem après a l’escola.

La correcta formulació d’un problema és més important que trobar-ne la solució, que pot ser una simple qüestió d’habilitat matemàtica o experimental. La capacitat de suscitar noves qüestions requereix una imaginació creativa.

Tots els professors es creuen que són uns genis, mentre els alumnes es passen el dia jugant a futbol. [sobre Princenton]

L’alliberament del poder atòmic ho ha canviat tot excepte la nostra forma de pensar. Si ho hagués sabut, m’hauria dedicat a fabricar rellotges.

Trista època, la nostra! És més fàcil desintegrar un àtom que un prejudici.

Els ideals que han il·luminat el meu camí i que amb el pas del temps han renovat el meu coratge per a afrontar la vida animosament han estat l’amabilitat, la vellesa i la veritat.